‘Causa’ és el nou àlbum en solitari de Xavi Sarrià

L’exlíder i fundador d’Obrint Pas presenta una col·lecció de 10 noves peces corprenedores a cavall entre la tradició i la modernitat, la tendresa i la ràbia, i la causa i la ferida

A la seva exitosa fórmula de ska, rock i reggae Sarrià incorpora el bo i millor de l’escena actual d’arrel i de músiques modernes


Escoltar XAVI SARRIÀ

           

Xavi Sarrià, qui fora ànima fundadora del mític grup valencià Obrint Pas, torna a la càrrega amb ‘Causa’, el seu segon àlbum en solitari després del debut ‘Amb l’esperança entre les dents’ (2017). Abans d’aturar la seva carrera el maig de 2014, Obrint Pas deixaren 20 anys de vivències salvatges, 7 discos editats i una gira constant que els dugué a actuar a gairebé tots els racons del món amb una fórmula tan única com exitosa arreu. La combinació de dolçaina i tradició valenciana amb ska, reggae i hardcore fou la marca de la casa a l’hora de facturar himnes, i Xavi Sarrià demostra amb les noves 10 peces de ‘Causa’ que manté inalterable la seva capacitat per forjar himnes i que, sense renunciar al llegat d’Obrint Pas, continua obrint camí pel que fa a la música popular del país en ple 2022.

‘Causa’ va néixer arran de la cançó “No s’apaguen les estreles”, que tanca el tracklist del nou àlbum, una peça que fou el track principal de la BSO del film “Guillem” (tardor de 2020) i amb la qual Sarrià confesa que “de sobte vaig recordar que no cal buscar lluny, que tenim un tresor amagat dins nostre, unes arrels que ens permeten resistir quan sembla que tot falla. I que potser ens han ferit, però cal recordar també que hem après a sobreviure amb la fletxa clavada al llom, com la nostra causa”. Les 10 cançons del nou disc esclaten de la tensió entre la ferida i la causa: de la resistència llauradora morisca de “La nit ferida” a les històries de la gent humil i treballadora de “Causa”. Però beuen també de la tensió entre l’actualitat i la tradició (i musicalment tot l’àlbum està atravessat per la combinació d’elements i instruments tradicionals amb rock, ska, reggae i electrònica), patent especialment a “Balansiya” o “La Cantaora”); de la tendresa de “No s’apaguen les estreles” i la ràbia que canta “Música, ràbia i amor” i “Presagi”; el foc i la calma (“Un foc que creix”) i la dualitat entre el jo i el nosaltres, especialment a “Autodefensa”.

‘Causa’ compta amb un estol d’instrumentistes que reuneix el bo i millor de l’escena valenciana actual de músiques modernes i un estol de col·laboracions de luxe tant en el camp de la instrumentació i el cant d’inspiració tradicional com Abel Garcia, Paco Costa, Héctor Peropadre i Ahmed Touzani als llaüts mediterranis, la guitarra, la dolçaina i el violí respectivament, o Pep Gimeno Botifarra, Sandra Monfort, Anna Millor i Rafel Arnal a les veus. Cal destacar també la col·laboració vocal de la rapera lleidatana Elane al tema que dóna nom al disc i la programació electrònica i producció de Genís Trani, que arrodoneix un àlbum amb el que Sarrià ens demostra que continua regalant-nos el seu art per retrobar-nos i entonar junts les cançons de mil colors de les nostres arrels. Deu cançons per entendre que venim de lluny... i ens tenim a prop.

ESCOLTAR 'CAUSA'


Més info XAVI SARRIÀ
WEB
INSTAGRAM
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
APPLE MUSIC
SPOTIFY

Discogràfica, management i contractació
PROPAGANDA PEL FET!
www.ppf.cat
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.