L’escena musical estatal pren posicions davant l’ofensiva repressiva de l’estat espanyol amb la cançó i el clip “Los borbones son unos ladrones”

>>>SOLIDARITY DOWNLOAD<<<

SPOTIFY

Una iniciativa nascuda arran un tweet viral d’un dels MCs d’At Versaris aconsegueix coordinar i aglutinar una resposta massiva del món del hip hop davant la deriva repressiva de l’estat espanyol amb un objectiu clar: reptar la maquinària judicial mitjançant l’assumpció col·lectiva i solidària de les responsabilitats penals de les líriques condemnades als “casos” Valtonyc, Hasél o La Insurgencia

“Los borbones son unos ladrones” s’estrena el dilluns 9 d’abril amb format de cançó denúncia coral i un videoclip enregistrat a la presó Model de Barcelona amb la participació d’artistes punters de totes disciplines de la cultura del hip hop: cantants de rap, turntablism, graffiters y break-dancers donen forma a una proposta de denúncia que se suma a la campanya continua del col·lectiu #NoCallarem

Fins a 13 artistes consagrats del rap estatal com Frank T, Elphomega, Def Con Dos o Rapsusklei prenen partit juntament amb bandes joves, consolidades i també emergents com Los Chikos del Maíz, La Raíz, ZOO, Machete en Boca o Tríbade per cavalcar un beat orgànic de Juan Pablo Balcazar (baix), Clara Peya (piano), Antonio Torres (bateria) i Roger Martínez Solé (saxo) creat per a l’ocasió

El clip que acompanya el llançament de “Los borbones son unos ladrones” s’ha enregistrat a la presó Model de Barcelona i a més de la nodrida representació del món del hip hop compta amb la participació de Txarango, Gossos, KOP, Pirat’s Sound Sistema, Companyia Elèctrica Dharma, Smoking Souls i molts altres artistes que també han volgut alçar la veu contra la censura

>>>DONATIUS i DESCÀRREGA SOLIDÀRIA<<<

Passar a l’acció, perquè demà pots ser tu. Alçar la veu, perquè el silenci és còmplice. Cantar-ho juntes, també a l’uníson, doncs juntes som més fortes. Sumar-hi totes les disciplines d’una expressió cultural, el hip hop, que ha estat, és i serà un clam col·lectiu de denúncia i d’empoderament: l’art només el parcel·la el mercat... i potser si ho intenten els tribunals. Davant la deriva repressiva de l’estat espanyol que el món artístic ve patint els darrers temps amb “casos” tan sonats com els del segrest de l’assaig periodístic ‘Fariña’ de Nacho Carretero, la retirada de l’obra ‘Presos espanyols polítics contemporanis’ de Santiago Sierra a Arco o les condemnes als cantants i col·lectius Valtonyc, Pablo Hasél i La Insurgencia en relació a cançons amb líriques de denúncia, l’escena musical estatal pren posicions i repta la maquinària judicial i repressiva de l’estat espanyol amb la publicació el 9 d’abril amb la cançó i videoclip col·lectius “Los borbones son unos ladrones”

L’explícit i eloqüent títol triat per aquesta cançó col·lectiva és un dels passatges originals de la cançó “No al Borbó” de Valtonyc, per la qual el raper mallorquí ha estat sentenciat recentment a 3 anys i 6 mesos de presó. La tria del títol de la nova cançó no és casual ni respon a la rima fàcil doncs, de fet, els 13 artistes vocals que rapegen “Los borbones son unos ladrones” compaginen en el gruix de la lletra del nou tema lírica denúncia de collita pròpia amb recreacions d’altres estrofes ja penades, en una resposta antirepressiva que busca la seva força en estendre i assumir de manera col·lectiva i solidària les responsabilitats penals derivades de rapejar, finalment, en un estat com l’espanyol.

Rapear no es un delito... i rapejar tampoc és una cosa insòlita. Tampoc hauria de resultar insòlit el fet de triar una estratègia tan bella com vella, la de la solidaritat col·lectiva, com a principal ressort de resistència davant l’embat de l’autoritarisme, la repressió i la criminalització, ara sí insòlita, de l’expressió artística. Al fil d’aquesta tradició, Pau Llonch (rap amb At Versaris, tallerista amb Versembrant, col·laborador a Seminari Taifa, activista a PAH Sabadell i Crida per Sabadell, entre moltes altres) esclatava a Twitter amb una proposta oberta el passat 20 de febrer i desfermava la fera. En menys d’una setmana s’establia el petit grup de treball i afinitat necessari per desenvolupar el projecte, format per cooperatives del sector musical i cultural del país com Que Soni, Versembrant, Propaganda pel fet! i el festival Say It Loud i productors audiovisuals germans, i es coordinaren els centenars de missatges de solidaritat arribats d’arreu del món del hip hop i l’escena musical de l’estat espanyol i es cristal·litzava el projecte de “Los borbones son unos ladrones”.

El beat parit per a l’ocasió és una peça original creada pels músics Juan Pablo Balcazar (baix), Clara Peya (piano), Antonio Torres Vega (bateria) i Roger Martínez Solé (saxo), convocats exclusivament per la gravació als estudis de La Casa Murada, que com tothom, han cedit temps, espai i personal de manera gratuïta per la jugada. Sobre la instrumental i sota la direcció de Llonch, el bo i millor de l’escena del hip hop estatal i internacional pren partit. A “Los borbones son unos ladrones” hi trobem fins a 13 artistes ben representatius del panorama raper actual, en un elenc que reuneix figures històriques, artistes emergents de l’underground i fins veus americanes: Frank T, Elphomega, Rapsusklei i Def Con Dos no han volgut restar callats, i artistes de generacions posteriors com La Raíz, Ira Feminista, ZOO, Tribade, Los Chikos del Maíz, Machete en Boca, Noult i Homes Llúdriga posen també el seu granet de sorra en aquesta iniciativa, que es completa amb la participació de l’estrella de l’underground sud-americà Sara Hebe des d’Argentina.

El llançament de “Los borbones son unos ladrones” arriba acompanyat d’un videoclip enregistrat el passat 25 de març a la presó Model de Barcelona amb la participació de fins a 10 dels vocalistes originals de la cançó i l’aparició de moltes bandes i artistes que es treuen la mordassa davant la càmera, com Txarango, Gossos, KOP, Pirat’s Sound Sistema, Smoking Souls, El Niño de la Hipoteca, la Companyia Elèctrica Dharma, Rapapunkas, Raska, Subversa, Bonobos, Siroll o Fetitxe 13. El videoclip també recull la diversitat d’accions artístiques que es desenvoluparen al recinte de la Model durant la jornada del 25 de març, amb intervencions de diverses crews de breakdance catalanes, artistes d’scratch i artistes i col·lectius gràfics que van deixar petja artística i conscients als murs del pati de la galeria 4 de l’antiga presó barcelonina.

El projecte “Los borbones son unos ladrones” és una iniciativa que se suma al seguit d’accions que el col·lectiu #NoCallarem coordina en solidaritat amb les diverses repressaliades i a favor de la llibertat d’expressió.

La difusió de “Los borbones son unos ladrones” es realitza a través de la pàgina de Facebook i compte de Twitter de Say It Loud (http://www.sayitloud.cat / https://www.facebook.com/SayItLoudCat / https://twitter.com/sayitloudbcn) i el canal de vídeos de Propaganda pel fet! a Youtube (http://ppf.cat / https://www.youtube.com/propagandapelfet). “Los borbones son unos ladrones” és disponible en format videoclip a Youtube i en format àudio en streaming des del 9 d’abril a la plataforma Bandcamp, que inclou l’opció de descàrrega prèvia aportació econòmica voluntària.

Els propers dies també estarà disponible en distribució digital comercial a serveis d’streaming i descàrrega com Spotify, AppleMusic i fins a 73 punts més de distribució digital. L’import íntegre de la recaptació d’aquest projecte, a través de totes les vies de distribució endegades i un cop recuperada la inversió avançada en la despesa de fungibles i logística de la producció del projecte, es destinarà directament als diferents grups de suport a les repressaliades per rapejar.