La Maria llença “Mon Vetlatori”: un debut discogràfic que és una irresistible proposta d’evolució pel cant valencià

La cantant d’Oliva presenta el primer single d’avançament del seu esperat debut discogràfic, produït integralment per Tono Hurtado

“Mon vetlatori” recull el procés de soterrament que l’artista va viure arran de la viralització a xarxes de la seva interpretació del clàssic “Arranquen vinyes”

La Maria signa un debut que assenta les bases per la revolució del fet tradicional valencià amb tres trets definitoris: una veu que aborrona, una tradició mil·lenària incorporada amb mestressa femenina i una fermesa tan juvenil com disruptiva

Després de la viralització del seu “Arranquen vinyes” ara farà un any, La Maria, nom artístic de Maria Bertomeu, cantant d’Oliva que està revolucionant el cant valencià, presenta el seu primer single “Mon vetlatori”. Després d’un 2022 frenètic durant el qual la cantant ha combinat una gira amb més d’una trentena de dates sota el nom de “El que està per vindre” i la gravació del seu esperat primer treball d’estudi, produït per Tono Hurtado i de la mà de la discogràfica Propaganda pel Fet, ha arribat el moment del seu debut discogràfic. “Mon Vetlatori” és el primer avançament del seu disc debut discogràfic, previst pels primers mesos de 2023, i que estarà conformat per 5 peces pròpies, una adaptació brodada del ja mític “Arranquen vinyes” i dues sorpreses en forma de pròleg i epíleg. Tot plegat, material inspirat en estructures del cant valencià, motius de la música tradicional i un emotiu homenatge a les seues iaies Maria amb el qual La Maria fa gala d’una coherència folklòrica, la qual evoluciona, convertint-se en una ja inconfusible i irresistible proposta que La Maria rega amb una veu hipnòtica.

"Mon Vetlatori" és una cançó que narra el soterrament d’una Maria xiqueta, jove, que al viure la viralització d’una cançó pròpia i patir una allau de crítiques de tot tipus, en alguns casos al límit de l’assetjament, li toca madurar rapidet. Empoderar-se davant del seu projecte i defensar-lo com millor sap, cantant. A ‘Mon Vetlatori’ Maria es recrea, es pareix, s’afirma. Aquest primer single arriba acompanyat d’un videoclip que signa Victor Serna i que s’ha enregistrat a l’ermita de Santa Anna de la localitat de Xàtiva.

Jove però alhora inclassificable sota els paràmetres de la corrua de trets definitoris generacionals, La Maria debuta discogràficament amb “Mon Vetlatori” i trenca els motlles artístics que sovint atribuïm al cant d’estil valencià. Amb formació musical ancorada a l’escola de música d’Oliva des dels 6 anys i amb l’especialitat de Cant Valencià pel Conservatori Professional José Manuel Izquierdo de Catarroja a la butxaca amb Xavier de Bétera com a mestre, La Maria ens brinda amb aquest primer single una oportunitat única de desfer-nos dels clixés del fet tradicional valencià tal i com l’hem entès fins ara. Alhora, ens obre la porta a esperar amb delit el seu debut discogràfic complet i s’inscriu en una nova fornada d’artistes que arreu dels Països Catalans assumeix la tradició com la millor eina d’avui dia per la innovació i per convertir la música tradicional, de nou, en la més popular de les nostres músiques.

ESCOLTA JA "MON VETLATORI" DE LA MARIA


Segueix a La Maria

Segueix a La Maria a TWITTER, INSTAGRAM, al canal de YOUTUBE i a SPOTIFY