Menú Achilifunk Sound System
| INICI | ACTUALITAT | CONCERTS | BIO | DISCOGRAFIA | VÍDEO |

‘Disco Jondo’, el nou disc d’Achilifunk Sound System, ja disponible!

Els herois de la rumba catalana del segle XXI presenten la seva nova joia titulada ‘Disco Jondo’, en vinil 12” i digital!

Txarly Brown i els seus compten amb col·laboracions sonades per facturar dotze noves perles musicals!

Posem en circulació un bogíssim clip del tema “Superfreak” amb Paco Mantecao de la Fundación Tony Manero

Un altre cop Txarly Brown donant continuïtat a un projecte inestable. Rumba marciana, robòtica i Asimoviana: d’això va el nou disc del Achilifunk Sound System “Disco Jondo” després de “Robot Caló”, editat l’abril de 2015. És el nou estadi de la seva tossuderia per continuar endavant en la indagació de les possibilitats musicals del llegat caló català, aquest ritme mestís mal anomenat Rumba Catalana que adaptava amb palmas i guitarres la música antillana, brasilera i afroamericana. Avui toca fer una nova passa i, sobretot, oblidar-se el corsé. A la merda la rumba, això és "Disco Jondo", etiqueta manllevada del mític “New Hondo” de El Turronero produït per Josep Llobell el 1980 i que serveix als Achilifunk per definir la suma improvable de música disco, funk & cante hondo, profund, terrible. Encara que no ho sigui.

Achilifunk Sound System encara són Sam Mosketón a la veu i guitarra ventilador, Jack Chakataga al que li surt dels nassos, el sempre genial Lalo López a la guitarra elèctrica i Txarly Brown trinxant-ho tot. Se’ls hi ha afegit un exèrcit de freaks que li donen un nou rotllo vocal. A sota teniu explicacions detallades de la gent a la que van anar atracant per a que col·laborés en aquest disc. Tots encantats i tots ho han fet de puta mare. El so del combo s’expandeix. Han avançat. A “Robot Caló” de 10 temes només n’hi havia un de propi, “Bombéalo”. En aquest “Disco Jondo”, dels 12 temes enregistrat... la meitat ja és seva!!! Com sempre han revisat clàssics als que han afegit el seu toc achilifunkeru i han començat a composar cançons pensant en el seu directe. El mètode ha estat senzill: Jack i Txarly cuinaven en privat, Lalo enviava les seves guitarres i Sam apareixia quan se’l requeria.

Les referències són múltiples, com ja proclamava el primer recopilatori on es formulava l’equació: això vol ser Soul Gitano al segle XXI. Allà on l’electrònica, el disco funk i el rock es troben amb palmas, guitarres i, a vegades, les veus dels gitanos catalans. I ara per fotre als ortodoxes: si una cançó té guitarra ventilador, palmas i està gravada per gitanos catalans... és Rumba Catalana o què merdes és? Doncs, a fotre’s: tots els temes d’aquest disc excepte un tenen ventilador i palmas. I l’únic track que no en té, està cantat per la gitana més jove que mai hagi gravat!!! Pato vene tú aquí!!!

Txarly Brown oct'2016

ACHILIFUNK SOUND SYSTEM "DISCO JONDO" (2016)

LP vinil ed. limitada / Wah Wah / Achilisound 2016 / ACHSLP001
JA DISPONIBLE A SPOTIFY | iTUNES

A1. ADIVÍNALO 2’52” 108 BPM
(Agustín Abellan Malla) CHANGO 1978

Un altre deute pendent resolt. Volíem homenatjar a Chango, un altre dels pilars de la rumba d’aquí. El seu Adivínalo és un clàssic atemporal del repertori de Gràcia. Endevinalles simples (llengua, etc...) sobre una base de breaks panoramitzats de bossa nova jazzística, molta guitarra i molt teclat embolcallant el nostre estimat Sam Mosketón. Arrenca el disc.

A2. ¿QUE PASA? 4’28” 110 BPM
coneguda com: ME NO POP I/ QUE PASA - KID CREOLE
(Andy Hernández) COATI MUNDI 1980

No ets deejay si no coneixes aquest single clàssic del disco llatí yankee. Jack es va enamorar del tema arran del clip de Coati Mundi –percuta dancer que acompanya a Kid Creole i les Coconuts- durant el qual balla across Washington Square (NYC) i ens regala aquesta versió spanglish agitanada amb sabor tumbao i unes guitarres africanes Santanesques. Un homenatge al soul salsero (diguin-li Salsoul) en clau achilifunk.

A3. GUERRA 3’39” 115 BPM
coneguda com: CANCIONES PARA PERDER UNA GUERRA
(Lalo López / Chocadelia)

Al Lalo li faltava un tema amb el que sentir-se còmode cantant en directe. Seva és la veu i la lírica filosòfica del tema. Vam rescatar el malditisme de Chocadelia i vam reformar el rock-progressiu i anartista en disco sabadabada amb rap del Rodrigo d’At Versaris trencant l’esquema per alegrar una cançó trista. Ajuntar mort i guerra en una lletra. Fracàs garantit. De lo millor del disc. Mai ho entendreu.

A4. CHOTA 4’21” 78 BPM
(Carlos Closa, Jack Tarradellas, Ramses Gallego)

Una de nostra. Directament reggaeton rumbero amb theremin, guitarres wah wah i lletra obtusa del Txarly. L’atracament es converteix en un fracàs per culpa d’un conductor xivato. Sorpresa després del solo pervers del Lalo: arenga del copilot vocal de Jack Chakataga deixant anar escuma per la boca: joder, és El Coleta, màxim exponent del kinkyexploitation sound de Vallekas. Ens encanten les rotondes i els 124s!!!

A5. CHURRI 1’44”
(Jack Tarradellas, Alejandro Martinez)

Fixa’t tu quina parida: descojonaíca per la meva elasticitat de xica. Sobre una base deconstruida del nostre repertori en directe, Jack s’inventa un tema. Ara només ens cal algú que el canti. Señor Garbanzo!! That’s our man a Valladolid. La nostra meitat favorita de las Diploide broda un disco-rap ben cantadet. Un altre trenca-pistes instantani!

A6. PATO 5’00” 110 BPM
(Jack Tarradellas, Mia Tarradellas)

Tanquem la primera cara del disc amb un episodi musical per a infants. La filla del Jack, la Mia, amb poc més d’un anyet de vida comença la seva trajectòria musical. De casta le viene al galgo. No entenem el que diu, esperem que els nens sí que ho entenguin. La cantant més joves del planeta en vinil. I això què té d’achilifunk? És gitana. Mola. A tu amb un any i mig encara et queia la baba!

B1. NERAI UCHI 2’24” 140 BPM
coneguda com: SHARP SHOOTER - LINDA YAMAMOTO 1973
(Yu Aku, Shunizi Tokura)

Trasmutació del tema manga rock ié-ié japonès en quelcom de reggaeton lo-fi arrumbat amb palmas a supervelocitat. Cantat en japonès per les nostres homòlogues nipones Zukunasu Tiro / Zukunasu Sisters. E Nerai Uchi és una altra de les freakades que ens fa feliços, rics i famosos al Japó, on òbviament ens entenen molt millor que no pas aquí. Estava clar...

B2. ¿ES AMOR? 4’11” 122 BPM
coneguda com: IS THIS LOVE? - BOB MARLEY 1978
(Robert Marley) adapt. MANZANITA 2004

Revisió de la preciosa versió amb lletra adaptada que Manzanita va fer del hit clàssic de Bob Marley. Li hem canviat el patró rítmic a buleria ventilada sorda i invertida amb breaks atmosfèrics que fassegen d’esquena a la portentosa veu de Jonatan Ximenis, el prodigi vocal gitano de la nostra dècada. La suma fot tuf a chillouterio barato eivissenc. Cal recordar però que aquest Sound System va néixer a Las Dalias d’Eivissa, fet que justifica aquest so caspós balear.

B3. SUPERFREAK 3’31” 135 BPM
coneguda com: “SUPERFREAK”
(R. James, A. Miller) RICK JAMES 1981

Una altra versió vuitantera (i van quatre). Només ens ha faltat la cabra! Camela i l’horterisme digital vuitatentro niuyorkí de plexiglass es reuneixen en aquesta versió del clàssic de Rick James. L’autor de l’orgia és el nostre estimat Paco Mantecao, qui ja va participar als dos primers recopilatoris “Achilifunk” amb “Achilipú” i a “Más Achilifunk” amb “Ni más ni menos”. Aquesta vegada, sotmès a xantatge, l’hem tret de la cova i s’ha passat tres pobles!!! Un crack.

B4. DESPERTADOR 3’14” 94 BPM
(J. Erasmo Pamies) TERREMOTO 1972

Dolores Vargas “La Terremoto” passada de voltes. Aquí ens hem proposat explorar els límits fuzz i vocordians del Sound System. En directe és el nostre tema més acid rock. La versió es transforma en un engendro passant a ser una deformació turmentada i aberrant del clàssic rumber. La veu filtrada és la de Jack Chaktaga traqueotomitzat.

B5. O.R.N.I. 3’56” 115 BPM
(Carlos Closa, Jack Tarradellas, Lalo López)

La idea inicial d’aquest track era fer un tema Northern Soul. Se’ns va escapar de les mans quan el Jack va entendre malament les idees del Txarly. Quan li vam sumar una lletra que el Lalo havia escrit per un altre tema, es va embolicar la trocar definitivament. I a sobre l’hi vam fer cantar a la nostra estimada artista revelació Maria Cambray. Per rematar la feina li vam amputar estrofes. Així ha quedat... un despropòsit genial!!!

B6. CAÑA 4’38” 112 BPM
(Samuel García, Mikel Makala)

Per tancar el disc hem reciclat un jazz funk groovy de Makala sobre el qual en Sam Mosketón improvitza lletra, rap, tornades, guitarres, teclats i tot allò que li ve en gana amb la complicitat de l’inefable Jack Chakataga. La cirereta del pastís per a la nostra rosquilla petrolífera!